Uitvaartfaciliteit De Hoge Boght

typologie

funeraire centra

locatie

Veldhoven (NL)

opdrachtgever

DELA Verzekeringen en Uitvaartverzorging

De locatie van dit crematorium is op een bijzondere plek op begraafplaats de Hoge Boght. Het sculpturale gebouw met zijn natuurlijke materialisatie staat in directe verbinding met de omgeving.
Bomen hebben van oudsher voor veel mensen een spirituele betekenis. In onze cultuur worden ze onder meer geassocieerd met dood en onsterfelijkheid. Niet voor niets zijn begraafplaatsen vaak zo rijk beplant. In dat licht is het eigenlijk niet vreemd dat de houten gevelbekleding van crematorium en uitvaartcentrum De Hoge Boght een gouden greep blijkt. Hout troost. Of het nu komt door onze geschiedenis of eenvoudigweg door z’n warmte, hout is een prettig materiaal in tijden van verdriet. Dat merken ook de bezoekers van crematorium en uitvaart-centrum De Hoge Boght in Veldhoven.

Een crematorium blijft altijd een uniek gebouw. Ondanks het feit dat de dood onlosmakelijk met het leven verbonden is, is het overlijden van een medemens altijd een ingrijpende gebeurtenis. Nabestaanden willen in die situatie niets liever dan op een menswaardige en betekenisvolle wijze afscheid nemen van hun overleden partner, zoon, dochter, moeder, vader, vriend of vriendin.
Dat doen ze bovendien samen. Samen delen ze hun verdriet, samen rouwen ze, samen nemen ze afscheid van het lichaam van de overledene, samen ‘vieren’ ze het leven van de overledene en samen zoeken ze naar de ware betekenis van het leven.
Nabestaanden doen dat al dan niet omgeven met de nodige spiritualiteit en/of levensbeschouwelijke rituelen, die hen kunnen helpen bij en met het proces van afscheid nemen. Dat alles vraagt van crematoria dat zij rustgevende, serene en ontmoetingsgerichte gebouwen zijn, gebouwen die nabestaanden helpen in hun persoonlijke rouw- en verwerkingsproces, gebouwen waar nabestaanden nog jaren later aan terugdenken.

Dit bijzondere gebouw is een ingetogen en toch opvallende verschijning door de organische materialisatie. Dit is niet alleen van buiten zichtbaar, maar ook consequent doorgezet in het gehele ontwerp van alle binnenruimten. Daarnaast zorgen grote glaswanden voor veel lichtinval en een direct contact met de parkachtige omgeving, die een voortzetting is van het ontwerp van het gebouw.

Opvallend en karakteriserend aan dit gebouw zijn de portalen.
Om het gebouw goed te laten opgaan in de omgeving, ook in de winter, zijn grote delen van de gevel donker van kleur (mat Ebony), afgewisseld met lichtere vlakken (Gold). De raampartijen met orthogonale belijning zorgen voor veel licht en versterken de wisselwerking tussen binnen en buiten.

Gelegen in het schitterende landschap, is De Hoge Boght gevestigd in de ecologische hoofdzone Zilverackers, nabij de jongste dorpsgroene woonwijk van Veldhoven. Deze ligging heeft voor een groot deel de architectuur van het gebouw bepaald.

Architectuur is een gebonden kunst. We hadden hier te maken met een ecologische hoofdzone, een gevraagde hoge score in de GPR Gebouw (8,5), de randvoorwaarde het gebouw goed te integreren in de bestaande begraafplaats, de eis dat het gebouw zich naar die begraafplaats moest openen en de wens dat de plattegrond diende te passen binnen de bestaande orthogonale structuur. Verder moest het gebouw niet expressief in de omgeving staan. Dan kom je al snel tot een minimalistische architectuur: een doos als uitgangspunt. Vervolgens pas je alle logistieke stromen in en ga je de belangrijkste functies optimaliseren. De aula, voor het afscheid en de laatste indrukken, hebben we boven de rest uitgetild en grote vensters gegeven naar dat prachtige gebied.

De plattegrond is zo ontworpen, dat iedereen zijn eigen route volgt die alleen waar gewenst die van anderen kruist. Daarnaast is bij elke stap rekening gehouden met de gemoedstoestand van de bezoeker. De familie heeft een andere ingang dan de uitgenodigde bezoekers. Zo kan de familie voor de bijeenkomst bij elkaar zijn in een kleine, intieme ruimte en treffen ze de genodigden in de aula. Deze is hoog, open, licht en ruimtelijk. Hier vindt immers de afscheidsplechtigheid plaats, de herdenking en het afscheid van de overledene.
Er zijn ook veel diensten voor de naastgelegen begraafplaats: een van de redenen dat de ruimte zich naar buiten toe opent, met grote raampartijen, die buiten als het ware naar binnen trekken.

 

CO2-voetafdruk
In het project is onder andere 34,5 m3 hout toegepast (14,4 m3 Siberisch lariks, 14,4 m3 vuren, 5,7 m3 Accoya). Dit betekent een CO2-vastlegging van 34.781 kg. Het compenseert de uitlaatgassen van een middenklassenauto over 292.285 km of het jaarlijkse elektragebruik van 36 huishoudens

Scroll naar top