Uitvaartfaciliteit Domstede

typologie

funeraire centra

locatie

Utrecht (NL)

opdrachtgever

DELA Verzekeringen en Uitvaartverzorging Eindhoven

De locatie van dit crematorium is gelegen op een bijzondere plek langs de Proostwetering in Utrecht [Leidsche Rijn]. Het sculpturale gebouw met zijn natuurlijke, ronde en organische vormen staat in directe verbinding met de omgeving. De gestucte gevels versterken deze vormen en hebben een uitnodigend, warm en zacht karakter. Opvallend aan en karakteriserend voor dit gebouw zijn de enorme overstekken. In de gevels zijn op natuurlijke wijze grote openingen gecreëerd. Deze raampartijen met verticale belijning zorgen voor veel licht en versterken de wisselwerking tussen binnen en buiten. Een uitgeschoven portaal, dat de hoofdentree accentueert, leidt bezoekers via de ‘ruimte belangstellenden’ naar de imposante ronde aula.

Een crematorium blijft altijd een uniek gebouw. Ondanks het feit dat de dood onlosmakelijk met het leven verbonden is, is het overlijden van een medemens altijd een ingrijpende gebeurtenis. Nabestaanden willen in die situatie niets liever dan op een menswaardige en betekenisvolle wijze afscheid nemen van hun overleden partner, zoon, dochter, moeder, vader, vriend of vriendin. Dat doen ze bovendien samen; samen delen ze hun verdriet, samen rouwen ze, samen nemen ze afscheid van het lichaam van de overledene, samen ‘vieren’ ze het leven van de overledene en samen zoeken ze naar de ware betekenis van het leven. Nabestaanden doen dat al dan niet omgeven met de nodige spiritualiteit en/of levensbeschouwelijke rituelen, die nabestaanden kunnen helpen bij en met het proces van afscheid nemen. Dat alles vraagt van crematoria dat zij rustgevende, serene en ontmoetingsgerichte gebouwen zijn, gebouwen die nabestaanden helpen in hun persoonlijke rouw- en verwerkingsproces, gebouwen waar nabestaanden nog jaren later aan terugdenken.

Dit bijzondere gebouw is een ingetogen en toch opvallende verschijning door de organische vormen. Dit is niet alleen van buiten zichtbaar, maar ook consequent doorgezet in het gehele ontwerp van alle binnenruimten. Daarnaast zorgen grote glaswanden voor veel lichtinval en een direct contact met de parkachtige omgeving, die een voortzetting is van het ontwerp van het gebouw.

De plattegrond is dan zo ontworpen, dat iedereen zijn eigen route volgt die alleen waar gewenst die van anderen kruist. De familie heeft een andere ingang dan de uitgenodigde bezoekers. Zo kan de familie voor de bijeenkomst bij elkaar zijn in een kleine, intieme ruimte en treffen ze de uitgenodigden in de aula. Deze is hoog, open, licht en ruimtelijk. Hier vindt immers de afscheidsplechtigheid plaats, de herdenking en het afscheid van de overledene. Er zijn ook veel diensten voor de naastgelegen begraafplaats: een van de redenen dat de ruimte zich naar buiten toe opent, met grote raampartijen, die buiten als het ware naar binnen trekken.

De glazen openingen en de grote ronde lichtstraat doen de aula in de beleving van bezoekers enigszins ‘zweven’ en trekt daarnaast het landschap van buiten door naar binnen. De aula krijgt hierdoor een sacraal en toch intiem karakter, waardoor het afscheid nemen voor nabestaanden persoonlijker wordt gemaakt. Het geeft het gebouw een natuurlijke signatuur, dat wordt versterkt door het frisse kleurgebruik van het interieur. De aula heeft 165 zitplaatsen en ruimte voor nog eens 250 staanplaatsen. Nabestaanden kunnen hiermee het afscheid geheel naar eigen wens invullen.

Scroll naar top